We naderen inmiddels de maand september. De gewasstadia van mais lopen ver uiteen. Veel later gezaaide maispercelen moeten nog een groeiachterstand in halen, de vroeg gezaaide percelen gaan richting de afrijpend fase.
We zijn inmiddels een paar weken verder na de vorige nieuwsbrief, de laatste zomertarwe is inmiddels geoogst en daarmee is de graanoogst voor dit jaar afgesloten.
We zitten momenteel volop in de graanoogst, helaas liggen de opbrengsten op een laag, tot zeer laag niveau. Dit als gevolg van de natte omstandigheden van afgelopen winter en voorjaar.
We zitten richting eind juli 2024, oogstwerkzaamheden van o.a. plantuien, granen en graszaad zijn bezig. De eerste percelen zijn leeg, tijd voor eventuele grondbewerkingen, mestaanvoer en keuze te maken in de groenbemesters
Inmiddels is half juli gepasseerd, voor het gevoel lijkt het meer half juni. Mais die kort geleden nog gezaaid is, maar ook vroeg gezaaide percelen die al een pluim laten zien.
Als adviseurs van ADAgro beschikken wij over de kennis van spotspray technieken. Zo kunnen wij een u een advies op maat bieden over deze spotspray techniek, wat tot optimale resultaten zal leiden. Ervaringen uit de praktijk laten zien dat adviezen en de uitvoering hiervan succesvol zijn.
Benut elk rijdbaar moment voor de bespuitingen die u moet doen. Het is belangrijk om uw gewassen gezond te houden. Op een groot aantal percelen viel er tijdens hoosbuien zoveel neerslag dat er schade is ontstaan, zowel in aardappelen, bieten, uien als mais.
Op veel plaatsen is de eerste snede gras ingekuild. Ook is inmiddels een gedeelte van de mais gezaaid, maar zeker de helft van de mais moet nog gezaaid worden. Door extreme buien hebben we verspreid over de regio te maken met wateroverlast.
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn de meeste percelen uien en bieten gezaaid. Voor de gewassen die in de grond zitten zijn de groeiomstandigheden erg goed, er is voldoende vocht beschikbaar. Op enkele locaties heeft men te maken met wateroverlast.
Er is mondjesmaat een begin gemaakt met het zaaien van uien en bieten. Afgelopen periode was koud en is er meer regen gevallen dan verwacht, voor de gewassen die reeds gezaaid zijn is voldoende vocht beschikbaar voor kieming en een optimale werking van bodemherbiciden.
We kunnen in de tijdig bemeste percelen zien dat afgelopen week een forse grasgroei heeft plaats gevonden. Vocht in overmaat en temperaturen van het weekend van 6 en 7 april hebben geleid tot grasgroei van 60-80 kg DS per ha/dag.
We naderen het einde van maart. Door de natte omstandigheden is er beperkte draagkracht om te bemesten. Op veel plaatsen zaten mestkelders overvol. Hierdoor zijn veel veehouders toch genoodzaakt om mest uit te rijden.
Inmiddels half april 2024, voorzichtig zijn er wat zaai- en plantwerkzaamheden uitgevoerd en bezig op percelen die toegankelijk zijn. Langzaam wordt het toch een late start en nog steeds zijn diverse percelen, waaronder ook wintergranen niet geschikt om werkzaamheden uit te voeren. Deze situatie vraagt oplettendheid in een aantal zaken.
Weer een wisselvallige start van het seizoen, maak gebruik van elk moment om toch de bemesting op uw granen en graszaad uit te voeren. Met name granen hebben tijdig stikstof nodig voor een goede uitstoeling.
In deze nieuwsbrief kunt u onder andere wat tips en aandachtspunten terugvinden die uitgevoerd zouden kunnen worden voordat het veldwerk begint.
Het is inmiddels half februari gepasseerd. Met deze nieuwsbrief willen wij u tips en aandachtspunten meegeven voor een geslaagd ruwvoerseizoen. Veel ondernemers zijn momenteel bezig om het bouwplan op te stellen.
Het is inmiddels half januari. Na een lange periode met veel neerslag hebben we op dit moment te maken met droog weer en tempraturen die onder het vriespunt liggen. Na het afronden van seizoen 2023 is het tijd om plannen te maken voor komend seizoen.
We gaan richting het einde van 2023, een jaar wat de boeken in gaat als een van de natste jaren ooit. De oogst in de akkerbouw is nog niet achter de rug, granen zijn nog maar mondjesmaat gezaaid daarentegen lijkt de oogst van CCM/korrelmais wel gedaan te zijn. In middels ligt de snijmaisoogst al verder achter ons en komen de eerste kuilanalyses binnen. Dit zijn tot heden toe keurige analyses waar zetmeel, VEM en verteerbaarheid tot tevredenheid stemmen. We zullen deze analyses met u evalueren tijdens de bezoeken komend periode.
De afgelopen weken is er veel neerslag gevallen. In deze nieuwsbrief hebben we een aantal actuele onderwerpen over het seizoen 2023. Daarnaast hebben wij een aantal belangrijke aandachtspunten ter voorbereiding van het komend seizoen.
De zaaiuien die september zijn geoogst en ingeschuurd, zijn door de bank genomen niet van superkwaliteit. De hitte in juni en begin juli gevolgd door de enorme neerslaghoeveelheden daarna in combinatie met de late zaai en matige structuur hebben de uien vermoedelijk dusdanig stress gegeven dat dikhalzen eerder regel dan uitzondering zijn.
Deze nieuwsbrief wordt geschreven in de eerste helft van oktober, de uienoogst is op de meeste bedrijven aan de kant en de aardappeloogst gaat gestaag door. Ook de eerste suikerbieten zijn gerooid en geleverd. Samenvattend lijkt het erop dat de kwaliteit van de diverse gewassen te wensen overlaat.
Onze maisdemo 2023 ligt inmiddels ruim 2 weken achter ons. We zagen toen dat de mais nog lang niet rijp was, droge stof percentages lagen op 31 augustus op de demo tussen de 18 en 23%.
Na een lange oogstperiode van de granen seizoen 2023, start binnenkort de zaaiperiode voor oogst 2024 weer. Wij kunnen uw weer ondersteunen in het maken van een rassenkeuze die bedrijfsspecifiek is met de juiste rassen die het beste passen bij uw grondsoort, percelen en teeltdoel. Verder is telen van gezonde rassen is het uitgangspunt. In deze nieuwsbrief vermelden wij de opbrengsten van onze eigen tarwedemo, de CSAR cijfers en praktijkervaringen. Hiermede is dan de basis gelegd voor de rassenkeuze 2023/2024.