Veehouderij Nieuwsbulletin 4 – 2024
Geachte relatie,
Grasgroei in de afgelopen periode.
We kunnen in de tijdig bemeste percelen zien dat afgelopen week een forse grasgroei heeft plaats gevonden. Vocht in overmaat en temperaturen van het weekend van 6 en 7 april hebben geleid tot grasgroei van 60-80 kg DS per ha/dag. Metingen laten DS opbrengsten van ruim 1500 kg DS zien en dan komt de grasoogst van de 1e snede op niet al te lange termijn in beeld. Maai niet te zware snede’s, zoek een evenwicht tussen opbrengst en kwaliteit, bij voorkeur geen doorgeschoten gras, en zorg voor voldoende stoppellengte om een snelle hergroei (=2e snede)te realiseren.
Ook zien we natte late percelen waar recent de 1e kunstmestgift pas gegeven kon worden i.vm. slechte draagkracht en waar de drijfmestgift nog niet heeft kunnen plaats vinden. Hier blijft de grasgroei nog sterk achter, belangrijk is om te kijken of er verbetering aan ontwatering (op termijn)mogelijk is, immers natte grond is koude grond waar meer verliezen plaats vinden en uiteindelijk minder groei gerealiseerd zal worden. Om toch een eiwit boost te geven aan het gras kan 20-25 ltr/ha bladmeststof Efficie-N-t28 worden ingezet. Dit moet ongeveer 10 dagen voor het maaien toegepast worden.
Voorbereiding grasoogst.
Bereidt u voor op de grasoogst, zorg voor schone sleufsilo’s en/of kuilplaten, maak een planning van maaimomenten en maak tijdig afspraken met uw loonwerker voor oogstmomenten, inkuil management, voldoende gewicht op de kuil, aanvoer snelheid in balans met capaciteit van aanrijden en de juiste Inoculanten toevoegen tijdens het hakselen of oprapen.
Maak uw kuil niet te hoog, in overeenstemming met de voersnelheid, zorg voor een zorgvuldige afdekking van uw graskuil en bestel tijdig uw afdekmaterialen zoals kuilfolie en beschermkleden.
Als deze zaken optimaal benut/uitgevoerd worden zorgt dat voor veel minder kans op broei of inkuilverliezen wat resulteert in een hogere voederwaarde, dus minder noodzakelijk krachtvoer.
Beschikbare inkuilmiddelen:
Pioneer 11G22
Combi product wat zorgt voor zeer snelle pH daling, minder eiwit afbraak waardoor er een aanzienlijk lagere ammoniakfractie ontstaat. 11G22 zorgt voor conservering en broeiremming.
Pioneer 1188
Dit product zorgt voor de vorming van extra melkzuur. Hierdoor krijgen de boterzuurbacteriën geen kans en ontstaat er minder ammoniak, verbeterd de kuilkwaliteit, conserveert nat gras, zorgt voor snelle pH daling en heeft een positief effect op het DVE.
Pioneer 11A44.
11A44 zorgt voor een sterke remming van broei- en schimmelvorming. Gebruik dit product als er kans op broei is in het ruwvoer, vaak is dat het geval bij droger gras.
Bonsilage Plus
Verbetert de conservering en gaat broei- en schimmelvorming tegen. De behandelde kuilen hebben een hoger gehalte aan vluchtige vetzuren. De koe kan deze beter opnemen en dat vertaalt zich in een betere melkgift.
Bonsilage Plus is verkrijgbaar in wateroplosbare poeder en in granulaatkorrels.
Ook toegelaten op Biologische bedrijven.
Magniva Platinum 2
Dit product zorgt voor fermentatie en broeiremming in energie en suikerrijke gewassen, verlaagt de pH, vorming van gisten en schimmels wordt tegengegaan.
Wateroplosbaar poeder voor vloeibare toediening.
Wilt u advies welk inkuilmiddel het best bij uw gras past? Neem dan contact op met uw adviseur.
Weidegang en meststoffen.
Uit recent onderzoek is gebleken dat koeien tijdens het beweiden de voorkeur hebben voor gras wat bemest is met Powerbasic Bravo. In dit onderzoek zijn diverse meststoffen drie jaar lang op drie verschillende bedrijven getest. Op het grasland bemest met Powerbasic Bravo werd een hoger aandeel van het gist Sporobolomyces roseus gemeten. Dit organisme produceert carotenoïden. Dit zijn voorlopers van smaakstoffen en vitamine A. Waarschijnlijk zal dit de reden zijn dat koeien de voorkeur hebben voor grasland bemest met Powerbasic Bravo. Voor de eerste en de tweede snede hebben ureum meststoffen de voorkeur. Dit kan in korrelvorm of in de vloeibare vorm zoals Powerbasic Bravo. Voor de opvolgende snede’s is KAS 27% een goede optie. Bij Powerbasic Bravo kan een mix van sporen elementen toegevoegd worden aan de tankmix zoals PowerBasic Manaro of PowerBasic Clarion. Spoorelementen opgenomen vanuit het ruwvoer blijken vele malen efficiënter dan toegediend via krachtvoer of mineralenmengsels aan het voerhek.
Bemesting maisland.
Mais is een gewas wat opbrengst kan geven tot ruim 20 ton DS per ha. Hier ligt dan wel een o.a. goede structuur, een goed zaaibed en een uitgekiende bemesting aan ten grondslag. Een opbrengst van 20 ton DS vraagt al snel 235 kg stikstof, 90 kg fosfaat en 300 kg kali. Weet wat er aan gehalten in uw organische mest zit en vul aan met rijenbemesting, groene fosfaat (toegestaan op derogatiebedrijven) en kali. Stikstof kunt op meerdere manieren toedienen na het zaaien, zowel vloeibaar (voor opkomst) als met korrel. Indien de bemestings-opzet kleine tekorten laat zien is een aanvulling met de bladmeststof Efficie-N-t28 eind juni een goed alternatief i.p.v. 150 kg KAS. Hierdoor wordt ook nog eens fors bespaart op aanvoer van stikstof. Vraag bij ons voor de mogelijkheden.
Korte tips.
- Onkruidbestrijding in (te lang)grasland niet uitgevoerd vanwege weersomstandigheden, let dan op, 10-14 dagen na het maaien zijn onkruiden vaak weer voldoende ontwikkeld zodat voor de 2e snede alsnog het nodige kan gebeuren.
- Percelen in NV gebieden en scheuren van grasland voor de mais uit, houdt rekening met de stikstof kortingen op de gebruiksnormen.
https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/grasland-scheuren.
- Geef de breedte van uw bufferstroken door bij de loonwerker voordat deze mais gaat zaaien, bemesting en gewasbescherming zijn hier niet toegestaan, rijenmeststof en ontsmet zaaizaad dus ook niet.
- Diverse mengsel voor inzaai van de bufferstroken zijn uit voorraad leverbaar.
Vriendelijke groet,
Team ADAgro BV.