Veehouderij Nieuwsbulletin 2 – 2024
Geachte relatie,
Het is inmiddels half februari gepasseerd. Met deze nieuwsbrief willen wij u tips en aandachtspunten meegeven voor een geslaagd ruwvoerseizoen. Veel ondernemers zijn momenteel bezig om het bouwplan op te stellen. Als teeltspecialisten van ADAgro zijn wij bereid om de teeltplannen voor seizoen 2024 met u te bespreken. De start van het mestseizoen nadert. Veel mestopslagen zitten vol, maar op veel percelen zijn de omstandigheden nog te nat om mest uit te kunnen rijden zonder enige structuurschade
NV-gebieden
Vanaf 2024 krijgt u als agrarische ondernemer te maken met een uitbreiding van NV-gebieden. In deze NV-gebieden is de gebruiksnorm van stikstof verlaagd. Als derogatiebedrijf bent ook op klei- en veengronden in een NV-gebied verplicht om een vanggewas te zaaien na de mais. Twijfelt u of uw percelen in een NV-gebied vallen? Dan kunt u via boerenbunder een kaart laag openen waar uw deze NV-gebieden kunt vinden. Ook via ‘’mijn percelen’’ een kaart laag openen waar NV-gebieden zichtbaar zijn. Medio 2025 vindt een korting van 20% plaats op de gebruiksnormen, hou hier rekening mee met planning.
Nitraat richtlijn
Een meststof zoals Kalkammonsalpeter bestaat voor 13,5% uit nitraat stikstof en 13,5% uit ammoniumstikstof. Een nadeel van een nitraat stikstof is dat het uitspoeling gevoelig is. Bij lage temperaturen en veel neerslag in het voorjaar is de kans op uitspoeling groter. Ook kost de productie van KAS veel meer energie t.o.v. van Ureum en is de CO2 foodprint van Ureum veel gunstiger, hier wordt door diverse afnemers ook voor gepleit in het kader van duurzaam produceren. Daarom is het advies om in het voorjaar voor de eerste (en eventueel tweede) snede gebruik te maken van een ureum meststof in de vorm van PowerBasic (vloeibaar) of Ipreum-S (korrel). Door lagere stikstofgebruiksnormen wordt het lastiger om te voldoen aan de gewasbehoefte bij passende droge stof opbrengsten. Hieronder is de onttrekking van nutriënten bij verschillende opbrengst niveaus van snijmais weergegeven.
Als het niet mogelijk is om meer dierlijke en/of kunstmest toe te dienen, dan zijn er nog een aantal alternatieven mogelijk. Zo kunt u Vizura toevoegen aan drijfmest als stikstof stabilisator. Vizura vertraagd de omzetting van ammonium naar nitraat. Door minder uitspoeling blijft de stikstof langer beschikbaar voor de plant in de bodem. Voor een optimale werking van Vizura is een goede verdeling belangrijk. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een doseerpomp op de mest aanwendingsapparatuur.
Ook kan er gebruik gemaakt worden van bacteriepreparaten zoals Blue N en Vixeran. Deze bacteriën zijn in staat om stikstof te binden uit de lucht. Dit proces kennen we ook van klavers en andere vlinderbloemige gewassen. Deze producten kunnen zowel in mais als in gras toegepast worden en worden door middel van de veldspuit toegediend.
Situatie Glyfosaat
De Europese commissie heeft besloten dat het gebruik van Glyfosaat met 10 jaar wordt verlengd. De huidige demissionaire minister van landbouw ziet graag een verbod op het doodspuiten van grasland en groenbemesters. Zoals het er nu naar uit ziet, is de verwachting dat in 2024 het doodspuiten van grasland en groenbemesters nog steeds blijft toegestaan in het voorjaar van 2024. mochten er wijzigingen komen zullen wij u daarvan op de hoogte houden.
Grasland
Doorzaaien gras
Door het natte najaar kan het zijn dat er holle plekken zijn ontstaan op laag gelegen stukken van het perceel. Op deze kale plekken krijgen onkruiden en ongewenste grassen meer kans om te ontwikkelen. Dit zal ten koste gaan van de kwaliteit van uw ruwvoer. Als u meer dan 30% slechte grassen heeft in uw graszode, dan is het raadzaam om de grasmat geheel te vernieuwen. In dit geval kunt u ook een rotatie met een ander gewas overwegen. Voordat u gaat doorzaaien is het verstandig om eerst dode en slechte (ondiep wortelende) grassen te verwijderen met een wiedeg of eventueel een weidesleep. Zorg dat het gras niet te lang is als u gaat door zaaien i.v.m. concurrentie voor kiemende grassen. Na het doorzaaien aanrollen draagt bij aan een snelle kieming van het doorgezaaide gras.
Voor het door zaaien van grasland adviseren wij 15 à 20 kilogram Havera 3 of Tetramax. Eventueel kunt u ook klavers doorzaaien. Houdt hiermee wel rekening met de NLV van de bodem.
Onkruidbestrijding
Check uw percelen op de aanwezigheid van onkruiden. Hiermee kunt u tijdig schakelen en eventueel een onkruidbestrijding in het voorjaar uitvoeren. Staat er veel muur tussen uw grasbestand? Dan kan u dit al bij lage tempraturen vroeg in het voorjaar bestrijden met 70-90 ml Primus per hectare. Voor de bestrijding van breedbladige onkruiden zoals ridderzuring is het advies: 1.5 ltr Tapir + 0.3 ltr Starane Top (bij voldoende massa ridderzuring) Voor een brede werking op allerlei onkruiden kunt u 0.75-1.25 ltr Jepolinex Pro hieraan toevoegen. Eventueel kunt u ook Renitar inzetten, dit middel is sterk op onder andere paarse dovenetel en kan gecombineerd worden met Primus of Tapir.
Let op bij grasland met klavers is een beperkte onkruidbestrijding mogelijk!
In het voorjaar kunt u een onkruidbestrijding in grasklaver uitvoeren met Basagran. Hiermee wordt o.a. muur goed bestreden, voorwaarde hiervoor is dat er voldoende temperatuur (minimaal 17⁰C) en volop zonlicht is. Een lage dosering Cirran (0.5-0.7 L) kan de werking verbreden, maar enige reactie op de klaver is niet uitgesloten. In grasklaver kan ridderzuring in het voorjaar alleen plaats specifiek met bijvoorbeeld een rugspuit met o.a. Tapir en/of Starane Top.
Voordat u onkruidbestrijding gaat uitvoeren op u grasland en/of doorzaaien, kunt u contact met ons opnemen voor een advies wat passend is bij de desbetreffende percelen.
Mais
Kies betrouwbare, gezonde rassen met een hoge droge stof en VEM-opbrengst. In de bijlage vindt u de ADAgro maisfolder. Onze adviseurs zijn bereid om de keuze voor een maisras wat passend is bij uw bedrijfsvoering, grondsoort etc. met u te bespreken.
Korte tips:
- Check of uw vakbekwaamheid bewijzen nog actueel zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan m.b.t. het verlopen van licenties.
- Wil u de facturen van ADAgro B.V. digitaal ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Succes met de start van uw seizoen!
Vriendelijke groet,
Team ADAgro BV.