Beste Relatie,
Maisoogst 2022. Door de droge zomer rijpt de mais versneld af, inmiddels zijn de eerste percelen gehakseld en door de snelle afrijping en verdroging geeft dat de nodige uitdagingen tijdens oogst en bewaring. Mais in de kuil moet conserveren, broei moet voorkomen worden en de temperatuur van het ingekuilde product moet laag blijven. Te droge mais geeft meer kans op broei en dus verliezen, hier geven we een aantal tips om de kans op inkuilverliezen zo klein mogelijk te houden:
Inkuilmiddelen tijdens maisoogst. Mais is een gewas met een hoge energiewaarde, en met stijgende voerprijzen, een steeds waardevoller product. Zorg ervoor dat uw inkuilproces slaagt en inkuilmiddelen dragen hierin bij. Tevens worden toxinen onderdrukt tijdens de bewaring en tijdens het uitkuilen van de mais. Veel gebruikte toevoegmiddelen tijdens de oogst van snijmais zijn:
Voeg bovengenoemde producten altijd in de gehele kuil toe, het is gebaseerd op bacteriën welke voldoende aanwezig moeten zijn om “hun” werk goed te kunnen doen. Voor enkel een toplaag en/of zijkanten behandeling welke handmatig uitgevoerd dient te worden is het product Liquid Silostar beschikbaar.Vanggewassen.https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/vanggewas. Vanggewassen zoals Rogge, Italiaans Raaigras en Groenmix zijn uit voorraad leverbaar. Bij inzaai van Italiaans Raaigras of Groenmix heeft u de mogelijkheid om nog een snede gras te oogsten, dit wordt dan wel gezien als grasland bij RVO, zie weer in bovenstaande link voor de voorwaarden. Tevens bestaat de mogelijkheid om een mengsel in te zaaien van triticale, Haver en Wintererwten, dit mengsel Meteil Nutri kan dan in voorjaar 2023 eventueel geoogst worden. Zaait u een wintergraan (o.a. wintertarwe, triticale of wintergerst) in na de maisoogst dan dient dit als hoofdgewas in 2023. Denkt u aan de tijdige inzaai van de (verplichte) vanggewassen na de maisoogst en de voorwaarden die hier aan verbonden zijn,Korte tips.
|
||
