Nieuwsbulletin Akkerbouw

Net als andere jaren hebben we ook dit jaar weer een Aardappel phytophthora kaart opgesteld. Deze is te vinden door hierboven op de button te drukken.

Let op de insecten in diverse gewassen, het warme droge weer zorgt voor een verhoogde druk.

Trips in uien 0,5 ltr Movento + Pyrethroïde
Luizen in conserven                    0,5 kg Pirimor
Coloradokevers in aardappel     0,25 kg Gazelle
Wortelvlieg in Wortelen               0,175 ltr Coragen
Koolmotjes in rode kool               0,2 ltr sumicidin of andere Pyrethroïde

Aardappelen:

We zien op veel plekken dat de aardappelen erg goed groeien, op de eerste plekken zien we nu ook dat door de droogte de aardappelen beginnen te tekenen. Bij droogte is mangaan door de plant lastig opneembaar en zal er dus een tekort ontstaan. Advies is om bij de phytophthora bestrijding toe te voegen:

 • 2,5 ltr Root 66 (Mn, Mg) of
 • 25 ltr Powerleaf Quattro (N, Ca, Mn, Mg)

Vanuit het veld horen we ook steeds vaker dat de eerste blaadjes phytophthora gevonden worden, loopt u uit schema (meer als 7 dagen) voeg dan toe bij phytophthora bestrijding:

 • 0,25 kg Cymbal

Uien

De eerste zaaiuien zijn één keer gespoten met Movento, om een goede werking te creeren moet dit binnen 14 dagen herhaald worden. Movento zorgt vanwege zijn systemische werking voor het verlagen van de tripst populatie over langere termijn. Mocht er nog geen Movento zijn ingezet en er worden al wel tripsen gevonden voeg dan een Pyrethroïde toe bij de Movento.

 • 0,5 ltr Movento OD (herhalen naar 10-14 dagen)

Aandachtspunten bij de inzet van Movento:

 • Pas Movento toe in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een tripsplaag: Movento werkt alleen op larven, niet op adulten.
 • Pas Movento toe op een actief groeiend gewas. Movento kan zich alleen door de plant verplaatsen in een goed groeiend gewas.
 • Movento heeft geen contactwerking en werkt via opname van de plant.
 • Zorg dat Movento kan worden opgenomen. Let op de luchtvochtigheid en spuit bij hoge temperatuur niet overdag. Hoe langer het gewas nat is, hoe meer actieve stof kan worden opgenomen.
 • Pas Movento apart toe, niet combineren met andere insecticiden, fungiciden, (blad)meststoffen en/of uitvloeiers.

Bij de ziekbestrijding is het advies om te beginnen met het toevoegen van bladmeststoffen, ook vanwege droogte verwachten we als eerst een gebrek aan mangaan in de plant. Verder is ook kali een belangrijk element in plant vanwege het regelen van de waterhuishouding van de plant. Toevoegen van bladmeststoffen aan ziektebestrijding zal bladgroei en latere bolgroei bevorderen.

 • 2 ltr Jett (mn) afwisselen met
 • 2 ltr Powerleaf Kali

Tevens vindt u de advieskaart voor Uien onder de onderstaande button.

In juli wordt er weer een akkerbouwmiddag geoganiseerd. Tijdens deze middag zullen we langs onze uien demo, graan demo en diverse andere gewassen gaan. Deze telt uiteraard mee voor de licentie verlenging en zal plaatsvinden op 17 juli. Uitnodiging voor aanmelding zal nog verstuurd worden.