Nieuwsbulletin Akkerbouw April

Aardappels
De aardappels zijn veelal al gepoot en aangefreesd en na de paar buien van afgelopen dagen kunnen ook de bodemherbicide gespoten worden. Er zijn veel verschillende mixen mogelijk afhankelijk van het onkruidbestand en grondsoort.

Basis mix zand
2 ltr Proman + 3 ltr Fidox (Boxer) + 1,5 ltr Challenge
(Brede en veilige mix met goede werking op melde)

Bais mix Klei
2 ltr Proman + 3 ltr Fidox (Boxer) + 150 ml Centium
(Brede mix, ruim voor opkomst spuiten)

Op maat kunnen nog hele andere mixen geadviseerd worden, want zonder een goede bodemherbicide geen geslaagde aardappelteelt.

Bieten
We komen steeds meer luizen tegen in diverse bieten percelen. Vanwege het vervallen van de zaadcoating kan dit schade geven aan de bietenplant. Bij aantreffen van luizen is het advies om te spuiten met:
0,15 ltr Bariard

Los spuiten en niet in combinatie met de onkruidbestrijding.

Uien
Alle uien zijn ondertussen geplant of gezaaid en op de meeste plekken ligt ook de eerste bodemherbicide erop. Met dit weer kunnen we mooi de bodemherbicide aanvullen en spuiten met chloor.

Mocht er op de uien nog niet voldoende Stomp, Wing P of AZ 200 liggen kan dit aangevuld worden. Wing P alleen spuiten als het eerste pijpje 3cm is, AZ 200 en Stomp kunnen beide wel in eerder stadium worden gespoten. Voor doseringen graag contact opnemen met uw adviseur vanwege maximaal hoeveelheden van bepaalde middelen op bepaalde grondsoorten.

Cichorei
Op de meeste percelen staat de cichorei er mooi op, als 80% van de cichorei erop staat dan is het mogelijk om de eerste contact bespuitingen uit te voeren. Afhankelijk van grondsoort, onkruid en stadium gewas zijn er verschillende combinaties mogelijk.
0,75 ltr Chloor + 10 gr Safari
(herhaling is noodzakelijk, goede contact werking)
Of
10 gr Safari + 10 gr Titus* + 0,5 ltr Legurame
*Titus alleen toepassen in daarvoor geschikte gewassen!
(herhaling is noodzakelijk)

Knolselderij
In knolselderij hebben we tegenwoordig de keuze uit 3 bodemherbiciden. Stomp, Centium en Challenge zijn de middelen die gebruikt kunnen worden om de basis te leggen. Stomp en Centium zijn de belangrijkste herbiciden. Bij onkruiden als duivekervel, kamille, kleine brandnetel en meldesoorten kan Challenge toegevoegd worden in de mix. Bij het toepassen van Challenge is het extra belangrijk om dit toe te passen met grove druppels en voldoende water. Advies:

2 ltr Stomp + 0,15 ltr Centium + 1 ltr Challenge

ADAgro Tips:

  • Let op slakkenschade in net gezaaide gewassen. Strooi indien nodig met slakkenkorrels, 7 kg sluxx per hectare.
  • T1 van de tarwe kan overal gespoten worden, is dit nog niet gebeurd neem dan contact op met uw adviseur.