Akkerbouw Nieuwsbulletin 13 – 2021

Geachte relatie,

In deze nieuwsbrief willen wij een handreiking doen bij de rassenkeuze van uw suikerbieten en uien. Ook is de rassenlijst van beide gewassen toegevoegd.

Suikerbieten
Bij de besteloptie op de site van Cosun Beet Company vindt u de zaadbestellijst met de rasseninformatie, als kopie bijgevoegd in dit schrijven. U kunt kiezen uit rassen met (partiële) resistentie tegen Rhizoctonia, bietencysteaaltjes, aanvullende rhizomanie en of combinatie’s van resistenties.

Het wordt steeds belangrijker om een ras te kiezen met een goede bladgezondheid liefst 7,5 of hoger. Door de snelle beperking van het middelenpakket ( slechts 1 werkzame stof ) zien we verminderde werking van fungiciden tegen Cercospora. De combinatie van een ras met een goede bladgezondheid geeft een hoger rendement van de bespuitingen. Voor late levering geldt: een ras met goede bladgezondheid blijft aan het einde van de teelt langer groen. Ons advies is om in deze regio een ras te zaaien met aanvullende Rhizomanietolerantie.

Rhizoctonia
Voor percelen waar aantasting door Rhizoctonia verwacht wordt adviseren we de volgende rassen.

  • Edonia combineert resistentie tegen Rhizoctonia met de aanvullende resistentie tegen rhizomanie  en een goede bladgezondheid, is in beperkte mate ook minder gevoelig voor bca.
  • Annemartha combineert een hoog suikergehalte met goede rhizoctoniaresistentie en goede aanvullende rhizomanieresistentie. Ras heeft een zeer goede bladgezondheid.

Bietencysteaaltjes
Percelen waar bca wordt verwacht is er o.a. de keuze uit:

  • Caprianna combineert een goede bladgezondheid met een goede opbrengst én aanvullende rhizomanieresistentie, heeft een goed bladapparaat.
  • Leontina combineert een hoge bladgezondheid met een goede opbrengst en een aanvullende rhizomanieresistentie .

Percelen zonder bca en Rhizoctonia o.a Caprianna, Leontina, BTS 6740 en Yukon.

  • BTS 6740 combineert een hoge wortelopbrengst met goede bladgezondheid, is aanvullend resistent tegen rhizomanie.
  • Yukon heeft een hoog suikergehalte een goede bladgezondheid en laag tarra met name geschikt voor vroege levering

Een gezonde uitgangssituatie mbt vergelingsziekte én Cercospora vraagt goed onderwerken en opruimen van bietenresten!

Rassenlijst Suikerbieten
https://mcusercontent.com/66a7295066b57bcf41bbef874/files/d4d32487-e0cd-3d61-b4d6-6ecaae7a3ac1/06.12_Brochure_suikerbietenzaad_2022_definitief.pdf

Uien

Hierbij de opbrengstgegevens van onze uiendemo in Hank, het betreft de bruto veldopbrengst per ha. De gemiddelde proefveld opbrengst geel is 78 ton per ha en rood 64 ton per ha.

U ziet dat de afgelopen seizoenen Delta Gigant, Saskia, Hybelle, en Hysinger vanaf 2019 bovenin meedraaien bij de bruto opbrengsten Ook Hyfive & Hystore laten dit seizoen een uitstekende bruto opbrengst zien. Na het uitschuren weten we meer over het bewaarrendement van teeltseizoen ’21. Delta Gigant, Saskia en Hybelle lieten afgelopen seizoen lage tarracijfers zien. Het zijn uiteraard ook allemaal rassen die een middellang tot lang groeiseizoen nodig hebben.

Wanneer u opteert voor een ras met een vroegere rijptijd zijn Rockito en Dormo beproefde rassen met een uitstekend bewaarrendement.

Wanneer het risico van Fusarium op het uienperceel voor 2022 wat hoger door u ingeschat wordt raden wij aan om te kijken naar het ras Hysky. Hysky is redelijk Fusarium tolerant waardoor het risico op een tegenvallende oogst door Fusarium beperkt wordt. Een andere mogelijkheid om het risico op Fusarium enigszins te beperken is een bespuiting met Rudis volvelds uitvoeren vóór zaai, Rudis moet lichtjes ingewerkt worden. Let wel, wanneer u in voorgaande jaren op een perceel uien hebt geteeld die niet leverbaar waren door Fusarium is zowel Hysky als Rudis geen oplossing! Op zo’n perceel kunnen voorlopig geen uien geteeld worden, we praten in beide gevallen over beperken van fusariumaantasting bij een lichte druk, niet het uitsluiten ervan!

Ook hebben wij 2 seizoenen rode uien meegenomen in de vergelijking. Wanneer u deze teelt overweegt neem dan contact met ons op. Een aantal van deze rassen zijn reeds uitverkocht.

Rassenlijst Uien
https://mcusercontent.com/66a7295066b57bcf41bbef874/files/90837f54-fcc8-11a8-4717-fb3e6f8b0f8a/rassenlijst_uien2021_def.pdf

Wij hopen dat u met bovenstaande gegevens uw voordeel kunt doen bij het bepalen van de rassenkeuze voor uw zaaiuien en suikerbieten voor seizoen 2022.

Wij willen graag met u meekijken en advies geven bij de juiste rassenkeuze op uw perceel.

Vriendelijke groet,
Team ADAgro