Akkerbouw Nieuwsbulletin 10 – 2022

Geachte Relatie,

De komende periode wordt het warm en droog dus de gewassen kunnen hitte- en droogtestress ondervinden.

Hitte stress
Om hitte en droogte stress te beperken kunt u beregenen en Stressremmers spuiten. Wat is een stressremmer? Dit zijn mineralenconcentraten gemaakt van zeewieren en aminozuren. Zeewieren leven altijd onder stressvolle omstandigheden, bij eb op het droge in de bloedhitte en bij vloed meters onder water. Extracten hiervan geven andere planten ook een betere weerbaarheid. Wij zien de afgelopen seizoenen goede resultaten van Stimuplant ASCO. Dit product geeft met name uien en aardappelen een boost waardoor stress langer uitblijft. U houdt zo langer een vitaal gewas en krijgt iets meer tijd om uw beregeningsronde rond te zetten.
Help uw gewassen ook met bladbemesting. Gebruik als bladbemesting Stimuplant Multimix. Dit is een bladmeststof dat meerdere nutriënten bevatten. Naast nutrienten zit er ook amiozuren en zeewierextracten in. Doordat de nutriënten in Chelaatvorm in dit product zitten, kunnen deze niet vervluchtigen onder hoge temperaturen. Multimix is zeer zacht voor het gewas.
Om stress te voorkomen is ons advies: 2 ltr Stimuplant ASCO + 3 ltr Stimuplant Multimix te spuiten per ha. Multimix bestaat uit:

 • 7,5% stikstof
 • 4,5% Fosfaat
 • 4,5% Kalium
 • Mn, Zn, Co, B, Mo en Fe

De aanvulling op de kalibemesting kunt u onder de huidige omstandigheden wellicht beter op het blad inzetten. Een kalibemesting op het blad wordt direct opgenomen en is belangrijk voor de vochthuishouding van de plant. Powerleaf kali in een dosering van 5 ltr per ha kan ook in combinatie met bovenstaande meststoffen ingezet worden..
Powerleaf Kali bevat 25% kali 17% Zwavel.

Spuitadvies
Bij het toedienen van bladvoeding of biostimulanten ruim water gebruiken (300-400 ltr) en spuit op een droog gewas.
Met de komende periode van hoge temperaturen, als u een bespuiting moet uitvoeren doe dit in de ochtend of in de avond. Hierdoor is de effectiviteit hoger van de bespuiting.

Uien
In zaaiuien vinden we de eerste pijpjes valse meeldauw, houdt het schema gesloten en gebruik maximaal de sterkste producten, dit zijn:
1,25 ltr Fandango of                       max 4 bespuitingen
0,2 Orondis + 1 Amistar                max 3 bespuitingen en minimum interval van 21 dagen
Ook vinden we volwassen akkertrips, overgewaaid uit het afstervend graan en graszaad, deze volwassen trips vermeerderen zich niet op uien maar doen wel veel zuigschade, deze worden niet bestreden door de Batavia!
Advies spuit 0,2 Tracer + 0,75 Fortuna (of 2,5-3 ltr lokfructose) in 500 water

Aardappelen
Het gaat erg hard met de groei van de knollen onder de aardappelen. We zien dat een aantal percelen al bijna aan toe zijn aan de MH behandeling. MH is de basis voor een goede kiemremming in de bewaring. De dosering die we gebruiken is 11 ltr Crown MH of 5 kg Royal MH
Belangrijk is om op een aantal punten te letten:

 • Er moet nog voldoende groei in het gewas zitten. Dit middel moet naar de knollen worden getransporteerd en hoe langer de aardappels aan het groeien zijn des te meer komt er in de knol.
 • Het moment van toepassen van MH is als de meeste knollen groter zijn dan 35 mm en de plant uitgebloeid.
 • Bij het spuiten van MH gebruik veel water, gebruik tussen de 400-500 liter water.
 • Na de toepassing moet het minimaal 12 uur droog zijn. Het liefst 24 uur droog.
 • Spuit de MH liefst in de ochtend op een droog gewas.
 • Geen andere producten aan de MH toevoegen en maak de spuit goed schoon voor en na de toepassing.

Bieten
Er zijn al twee waarschuwingen gekomen voor het vinden van bladvlekken in verschillende regio’s. in de vorige nieuwsbrief kwam naar voren om een biostimulant te spuiten om de weerbaarheid van de plant te verbeteren. Vinden we cercospora in het perceel dan is het advies om een chemische toepassing uit te voeren. De eerste chemische bestrijding doen we met:
1 ltr Spyrale( DRT 95%) + 0,3 ltr Designer +0,35 ltr Powerleaf Koper + 1,5 ltr Jett mangaan + 1,75 ltr Powerleaf Zwavel
Wanneer DRT 95 niet mogelijk is en/of het perceel ligt in een waterwingebied gebruik dan:
1 ltr Bicanta icm 0,3 ltr Designer +0,35 ltr Powerleaf Koper + 1,5 ltr Jett mangaan + 1,75 ltr Powerleaf Zwavel
Bij de 2e bespuiting maken we eventueel voorradige Sphere SC en Mirador op om zo met een andere triazool te kunnen afwisselen.

Korte tips

 • Controleer uw gewassen op onkruiden en grijp in waar nodig.
 • Meld u aan voor de nieuwsbrief van RVO, hierdoor kan u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over het nieuwe GLB.

Met vriendelijke groet,

Team ADAgro