Akkerbouw Nieuwsbulletin 10 – 2024
Geachte relatie,
We zijn inmiddels een paar weken verder na de vorige nieuwsbrief, de laatste zomertarwe is inmiddels geoogst en daarmee is de graanoogst voor dit jaar afgesloten.
Op het moment worden er al verschillende vroege percelen aardappelen geoogst en tevens de eerste zaaiuien gerooid. In deze nieuwsbrief zullen we actualiteiten rondom de gewassen benoemen en enkele korte tips geven.
Aardappelen
Percelen verschillen sterk in groeifase, het ene perceel is aan het afrijpen terwijl het andere nog bloeit. Het is voor u als teler opletten geblazen, wat opvalt is dat de latere percelen wat sneller uit de bloei gaan en afrijpen dan we gewend zijn. Blijf dus alert en spuit uw MH op tijd, het gewas moet nog minimaal 3 weken voldoende vitaal blijven om MH in de knol bij de groeipunten te krijgen.
Op het moment zijn/worden al verschillende percelen aardappelen groen gerooid, wanneer de percelen doodgespoten moeten worden gebruiken we:
Bij nog veel bladmassa:
- 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr Tipo olie
- 0,5 ltr Ranman Top of 0,5 ltr Canvas
5-10 dagen na eerste bespuiting gebruiken we om voornamelijk de stengel te doden:
- 1 ltr Spotlight of 1 ltr Affinity + 1 ltr Tipo olie
- 0,5 ltr Ranman Top of 0,5 ltr Canvas
Aandachtspunten bij de loofdoding:
- Gebruik voldoende water om het gewas goed te bevochtigen
- Daglicht is belangrijk voor de werking van de loofdoodmiddelen, uiterlijk tot 3 uur voor zonsondergang gebruiken. Toepassen in de ochtend is optimaal!
- Spotlight en Affinity zijn niet toegelaten in Grondwater Beschermingsgebieden
- Voeg altijd nog een knol beschermend middel toe zoals Ranman Top of Canvas
- Met deze middelen duurt het 3,5 tot 4 weken voordat het loof is afgestorven, houdt hier rekening mee met uw oogst planning.
Bij de latere percelen is het nog steeds oppassen voor Phythophtora, in het veld wordt er nog actieve aantasting gevonden. We zitten momenteel in de laatste fase van de teelt en hier en daar krijgen we de vraag; wat gaan we gebruiken als we het afwisselschema volledig afgewerkt hebben?
We kunnen in de laatste fase afwisselend spuiten met:
- 0,5 ltr Ranman Top (max 6 bespuitingen/seizoen) + op groene gewassen + 1-1.2 ltr Sporax
- 0,3- 0,5 Canvas (max 6 bespuitingen/seizoen) + 0,4 Exacto (max 4 bespuitingen/seizoen)
- 0,36 Vamos + 0,6 Pergovi (max 4 bespuitingen/seizoen)
- 1 ltr Enervin (max 5 bespuitingen/seizoen) + 0,4 ltr Levanta (max 4 bespuitingen/seizoen)
Het is het gehele seizoen gunstig weer voor Phytophthora en in elk gewas zitten infectiebronnen. Verwaarloos uw gewas niet in deze cruciale fase, het lijkt droog maar we moeten niet vergeten dat de nachten langer en steeds vochtiger worden, ’s ochtends is het al snel 11:00 voor het gewas volledig opgedroogd is en hebben we dus alsnog een lange ‘’blad nat’’ periode.
Vergeet niet om aandacht te geven aan Alternaria bestrijding in de late rassen, aantasting laat het gewas bijzonder hard slijten
- 0.5 Narita
afwisselen met
- 0.45 Propulse
Dit gecombineerd spuiten met de Phytophthora bestrijding.
Suikerbieten
Binnenkort begint de bietencampagne weer, let op uw oogstdatum en de VT (veiligheidstermijn) van de gebruikte middelen, een 3e en/of een 4e bladschimmelbespuiting is zeker nodig bij later te leveren bieten, onderstaande producten mogen ieder max 2 x per seizoen ingezet worden!
- 1,25 ltr Belanty + 0,5 ltr Tern (VT: 28 dagen)
of
- 1 ltr Spyrale (VT: 28 dagen) niet in waterwingebied
of
- 1 ltr Bicanta + 0,5 ltr Tern (VT: 35 dagen)
of
- 1,2 ltr Propulse Nieuw toegelaten! (VT: geen)
N.B. Bij Bicanta, Belanty en Spyrale altijd 100 ml per 100 ltr water Promotor toevoegen!
En bij Propulse altijd 0,5 ltr Fortuna toevoegen!
Vanaf maandag 28 augustus t/m 13 september kunt u weer in de vroeg bestelling uw bietenzaad opgeven, kijk goed welke rassen op welke percelen gezaaid worden en kies rassen met de goede resistenties/toleranties passend bij uw perceel die bij voorkeur sterk zijn op de bladschimmels.
Zaaiuien
Houdt uw uien zolang ze groen zijn gezond, een gezond afgerijpt gewas bewaard beter. In de laatste fase is bladvlekkenbestrijding cruciaal, hiertegen hebben onderstaande producten de beste werking, wanneer de uien gaan verkleuren is een ziektebestrijding niet meer nodig.
- Kenbyo 0,4 ltr/ha (max 3 bespuitingen) VT: 21 dagen
- Scala 1,5-2 ltr/ha (max 2 bespuitingen) VT: 14 dagen
- Luna Experience 0,5 ltr/ha (max 2 bespuitingen) VT: 7 dagen
Rooi uw uien voor ze volledig afgestorven zijn, dit geeft een vastere huid bij het inschuren en een mooiere kleur bij afleveren. Zorg dat bij het loofklappen minimaal een vuistdikte loof op de ui blijft staan, dit geeft een betere indroging met minder risico van besmetting van schimmels en bacteriën.
Een goede veldperiode van 5 tot 10 dagen onder droge omstandigheden geeft rust in de bewaring, laat uw uien echter niet overvallen door een bui tijdens de veldperiode, dat kost kleur en kwaliteit.
In de bewaring goed drogen bij een temperatuur van maximaal 20 °Celsius, vanwege gevaar op koprotinfectie niet drogen in het traject tussen 20 en 30 °Celsius!
Korte Tips
- In gewassen zoals wortelen en knolselderij blijven infectiekansen van Alternaria en bladvlekken aanwezig, zorg voor een tijdige bescherming.
- Let op de veiligheidstermijnen van Gewasbeschermingsmiddelen, en de geplande oogstdatum, werk ook uw teeltregistratie en/of uw Gewasbeschermingsmonitor bij.
- Maak uw bewaarschuur schoon, een schone en ontsmette bewaarschuur voorkomt dat u de problemen van afgelopen seizoen overbrengt op uw nieuwe oogst.
- Om 60 kg/ha extra stikstofruimte te genereren moet een niet vlinderbloemige groenbemester minimaal blijven staan tot 1 februari.
- Op bouwland waar mest wordt uitgereden tussen 1-8-23 en 15-9-23 moet u verplicht een groenbemester zaaien die 8 weken blijft staan, of u zaait winterkoolzaad. Percelen waarop u geen mest wilt aanwenden mogen benut worden voor het zaaien van een groenbemester maar mogen ook onbewerkt in de stoppel blijven liggen, echter beide voor een periode van tenminste 8 weken. Tijdens deze periode mag u geen chemische gewasbescherming toepassen. Voor of na deze periode echter wel.
- Groenbemesters eenvoudig bemesten zonder kunstmest, maak gebruik van Vixeran of Blue N, producten die 30-40 kg N binden uit de lucht. De dosering Blue N is 333 gr/ha en de dosering Vixeran is 50 gr per ha.
- Vroeg bestelling van uw bietenzaad is vanaf 28-08-2024 mogelijk.
- Nieuw voor de akkerbouw is het verplicht opgeven van de aankoop van uw stikstofmest en fosfaat meststoffen, Aanvullende Gegevens Landbouwer, u moet de gegevens van 2024 in januari 2025 aanleveren. Dit kan van 1-1-2025 tot 31-1-2025 op de website van RVO. Zorg dat u zich van tevoren inleest.
Maak uw gecombineerde opgave van 2024 definitief van 15-10-2024 t/m 30-11-2024.
Vriendelijke groet,
Team ADAgro BV.